CSŐDTÖRVÉNY | SZABÁLYOK | BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET FELSZÁMOLÁSA A MAGYAR FIZETÉSKÉPTELENSÉGI JOG SÖTÉT ZUGA | AZ EGYESÜLETEK FELSZÁMOLÁSA | MIKOR ÉS MIKOR NEM EGYESÜLET AZ EGYESÜLET?
EGYESÜLETEK FELSZÁMOLÁSÁNAK JOGSZABÁLYI RENDEZÉSE A CSŐDTÖRVÉNYBEN
A nonprofit (vagy más fogalomhasználattal: civil) szervezetek megszűnése a magyar jogszabályokban évtizedeken keresztül mélységében kidolgozatlan maradt, számtalan kérdést nem rendeztek a jogszabályok. Sok esetben a bírói gyakorlatra maradt a szabályok kialakítása, amely megkérdőjelezte a jogbiztonságot ezen a területen. Ez örökre nem maradt így, a jogalkotás válaszolt a kihívásra. Ez önmagában nem jelentett megoldást a biztosító egyesületekkel kapcsolatos helyzetre, továbbra is maradtak értelmezési kérdések a felszámolási eljárások vonatkozásában.

EGYESÜLET MINT GAZDÁLKODÓ SZERVEZET A CSŐDTÖRVÉNYBEN Később az egyesület is bekerült a csődtörvény "gazdálkodó szervezet"-ei közé, így felszámolási eljárás lefolytathatóvá vált valamennyi egyesületnek minősülő adós ellen, így a módosítás után a sportegyesület mellett bármely egyesület ellen. Kérdésként merül fel a módosítás alapján, hogy hogyan kezelendők a felszámolás szabályai a magyar jog által elismerten pénzügyi tevékenységet folytató kölcsönös biztosító egyesületek esetében.

A BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET FOGALMA A kölcsönös biztosító egyesület olyan biztosítási szolgáltatásokat nyújtó egyesület, amely kizárólag tagjai számára nyújt biztosítási szolgáltatásokat. A kölcsönös biztosító egyesületnek is engedélyeztetnie kell a pénzügyi felügyeleti szervvel (korábban PSZÁF, jelenleg MNB) alapítását, illetve tevékenységét, azonban enyhébb követelményeknek kell megfelelnie, mint a biztosító részvénytársaságoknak.


További cikkek biztosító egyesület felszámolása témában:

Értelmezési problémák a biztosító egyesület felszámolása körül >>>
Pénzügyi szervezetek felszámolási eljárásának szabályai >>>
Biztosító egyesület felszámolásának részletszabályai >>>

További cikkek felszámolás témában:

Felszámolás: Hét fő tévhit >>>
Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek