BIZTOSÍTÓ EGYESÜLET FELSZÁMOLÁSÁNAK RÉSZLETES SZABÁLYOZÁSA A biztosító egyesületek felszámolására kihatással volt a civil szervezetek (alapítványok, egyesületek, így ezek között a biztosító egyesületek) alapítására és megszűnésére vonatkozó szabályokat tartalmazó Civil Törvény is, illetve módosításra kerültek a Csődtörvény vonatkozó rendelkezései is.

FELSZÁMOLÁSI RENDELKEZÉSEK A CIVIL TÖRVÉNYBEN A Civil Törvény felszámolással kapcsolatos rendelkezései elsősorban megnehezítik a civil szervezetek - így köztük az egyesület - elleni felszámolás megindítását - más oldalról megközelítve a civil szervezetek fizetési nehézségek esetén való életben maradását könnyíti meg - néhány tekintetben pedig inkább technikai eltéréseket rögzít a csődtörvényhez képest. Ezen néhány kérdéskörtől eltekintve azonban a csődtörvény szabályait rendeli alkalmazni.

CSŐDTÖRÉNYI VÁLTOZÁSOK A csődtörvénybe bekerült új szabály rendezi a csődtörvény és a biztosítási törvény esetleges összeütközéseit, amely kifejezetten kimondja, hogy a csődtörvény szabályait csak akkor kell alkalmazni, amennyiben a biztosítási törvény másképp nem rendelkezik.

Így figyelembe véve a csődtörvény, a Civil Törvény és a biztosítási törvény rendelkezéseit, illetve a lex specialis derogat legi generali jogelvet alkalmazva, az alábbi következtetéseket vonhatjuk le: a kölcsönös biztosító egyesületek felszámolására elsősorban a biztosítási törvény rendelkezései alkalmazandók, amelyik tárgykört ez utóbbi nem szabályoz, ott a Civil Törvény szabályai kell, hogy érvényesüljenek. Azon kérdésekben, amelyeket sem a biztosítási törvény, sem a Civil Törvény nem rendez, illetve egyik sem zárja ki ezt, ott a csődtörvény rendelkezései alkalmazandók.


További cikkek biztosító egyesület felszámolása témában:

Értelmezési problémák a biztosító egyesület felszámolása körül >>>
Egyesület felszámolás: csődtörvényi rendezés >>>
Pénzügyi szervezetek felszámolási eljárásának szabályai >>>

További cikkek felszámolás témában:

Felszámolás: Hét fő tévhit >>>
Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek