CÉG FELSZÁMOLÁS ÉS VAGYONÁTHELYEZÉS

Az üzleti tevékenység folytatása egyre nagyobb kockázattal jár napjainkban. A fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet különös figyemet igényel a társaságok ügyvezetői, sok esetben tulajdonosai részéről is. Egy-egy társaság fizetésképtelensége esetén mind a felszámoló, mind a kielégítetlen hitelezők sok olyan ügyletet tartanak vagyonkimentőnek, amelyek valójában a társaság életben tartását, tevékenységének folytatását szolgáltaták.

A csődtörvény, illetve más jogszabályok széles körben adnak lehetőséget az ügyletek megtámadására. Más jogszabályok felelősséget telepítenek az ügyvezetőhöz, illetve - bár ezt kevesen tudják - a fizetésképtelenné vált társaság tulajdonosaihoz is. A magukat sokszor hirdető "szolgáltatók" olyan megoldásokat javasolnak az ügyfeleknek, amelyek számtalan kockázatot rejtenek magukban.

A legtöbb eetben a fizetésképtelenséggel fenyegetett cég vagyonának átstrukturálása, vagyonelemek "mozgatása" válhat szükségessé annak érdekében, hogy a társaság tovább működhessen. tévhit ezzel kapcsolatban, hogy nem lehetséges vagyonelemek mozgatása, azonban a jogszabályok rendelkezései miatt az is tévhit, hogy ezeket minden körültekintés nélkül lehet végrehajtani, sok esetben hosszú évekre visszamenőleg van lehetőség a felelősség megállapítására.

Sok esetben a fizetésképtelenségi ügyek csak olyan időpontban kerülnek jogi szakértőhöz, amikor az ügyvezető és/vagy tulajdonos részéről már több olyan lépés történt, amelyek már kötött pályán tartják egy-egy adott ügy menetét és komoly problémát jelent azok kezelése, amennyiben ez lehetséges egyáltalán. Fontos, hogy már a fizetésképtelenséggel esetlegesen fenyegető helyzet felmerülésekor kerüljön jogi szakértő bevonásra, így számtalan, komoly felelősséggel járó lépés elkerülhető.


További felszámolás témájú cikk:

  • Felszámolás 2015: leggyakoribb tévhitek >>>
  • Cég felszámolás - kft felszámolás: mikor és mikor nem megoldás a cégeladás? >>>
  • Csődbüntetőjog: számvitel rendjének megsértése, csődbűncselekmény, sikkasztás >>>


  • Kapcsolódó témájú cikkeink:

  • Offshore cégek: mire és hogyan használhatók? >>>
  • Csődeljárás 2013: Mostohából édesgyermek >>>
  • Céges házipénztár és hiánya >>>