FIZETÉSKÉPTELENSÉG ELSŐ SZOCIALISTA SZABÁLYOZÁSA A magyar fizetésképtelenségi szabályozás áttekintésekor nehéz helyzetbe kerültünk, amikor a fizetésképtelenség - vizsgálataink szerint - első szocialista államberendezkedés idején született szabályozásával, egy törvényerejű rendelettel - amelyet a továbbiakban csődrendelet-ként hivatkozunk - találkoztunk. Ezt az időszakot érdemben nem ismerjük, nem dolgoztunk benne, nem találkoztunk problémáival. Így ennek a törvényerejű rendeletnek csak a mai szemmel való bemutatását tudjuk cikkünkben megtenni. Jelen cikkünk bemutatja a csődrendelet főbb szabályozási tárgykörei egy részét: a csődrendelet hatályát, az illetékességi kérdéseket, a felszámolás előtti egyeztetést, a felszámolási eljárás elrendelésének feltételeit, a közzétételt, a hitelezői igények bejelentését, az értesítéseket.

A CSŐDRENDELET SZEMÉLYI HATÁLYA: KI KERÜLHETETT FELSZÁMOLÁS ALÁ? A jogszabály személyi hatálya a gazdálkodó szervezetekre terjedt ki. Ezt az akkori gazdasági realitásoknak megfelelően az állami vállalati, a tröszti, állami gazdálkodó szervi, a gazdasági társasági, jogi személyi vállalat a leányvállalat és a pénzintézet fogalmán keresztül határozta meg, ebben a sorrendben.

AMIRE KITERJED A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS: A CSŐDVAGYON A jelenleg hatályos csődtörvény elveivel és részben szövegével egyezően határozta meg a gazdálkodó szervezet vagyonát: mindaz amivel a felszámolás megindításakor rendelkezik és ami az eljárás alatt szerez az adós gazdákodó. A csődtörvénytől eltérően a gazdálkodó vagyonához sorolta a törvényerejű rendelet a leányvállalat vagyonát, illetve a tröszti vagyont, annak ellenére, hogy ezek önálló jogi személynek minősültek. Gazdasági társaságban (pl.: bt., kft.) való részvétel esetén a társaság vagyona nem volt része a felszámolási vagyonnak, csak a kilépés esetén megillető hányad.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:

Csődtörvény személyi hatálya
  • Személyi hatály a Csődrendeletben és a Csődtörvényben >>>


  • Felhasználási feltételek