FELSZÁMOLÁS KEZDEMÉNYEZÉS: FŐBB SZABÁLYOK A CSŐDRENDELET SZERINT

MELYIK BÍRÓSÁGON KELLETT KEZDEMÉNYEZNI A FELSZÁMOLÁST? A csődtörvény szabályozása szerint - figyelmen kívül hagyva a változásokat és a specialitásokat ezen a területen - az adós székhelye szerint illetékes törvényszéken (korábbi terminológiában: megyei bíróság) kell kezdeményezni a felszámolási eljárást. A csődrendelet szabályai ezzel szemben valamennyi felszámolási eljárást a Fővárosi Bíróságon kellett kezdeményezni, függetlenül attól, hogy az eljárás alá került adósnak a fővárosban vagy máshol volt-e a bejegyzett székhelye. Vélhetően a szabályozás indoka mögött a felszámolási eljárások kezdetben viszonylag kis száma és újdonsága miatti speciális szakértelem biztosítása volt, amelyet könnyebben lehetett megvalósítani egyetlen bíróságon belül, mint az ország valamennyi megyei bíróságán. A joggyakorlat egységessége is felhozható indokként.

EGYEZTETÉS A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉSE ELŐTT A csődrendelet első hatályba lépett szövege egyeztetést írt elő az adós és a hitelező(k) között. Az egyeztetés célja a felszámolás, illetve a felszámolás kezdeményezésének elkerülése volt a fizetési határidők, kielégítési sorrend, lemondás útján. Az egyeztetés hiánya azonnali elutasítási ok volt a felszámolási kérelemmel szemben, vagyis előfeltételként mindképpenvégre kellett azt hajtani és az erről készült jegyzőkönyvet a bírósághoz a felszámolási eljárás lefolytatására irányuló kérelemmel együtt be kellett nyújtani. Az egyeztetést főszabály szerint a Magyar Kereskedelmi Kamara szervezte, ennek vezetője vezette. szövetkezetek esetén a szervezést az illetékes területi szövetség, vagy a szövetkezetek országos érdekképviseleti szerve szervezte.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:

További cikkek felszámolási eljárási egyeztetés témában


Felhasználási feltételek