FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁS MENTE: VAGYON ÉRTÉKESÍTÉSE, A FELSZÁMOLÁS BEFEJEZÉSE, A MUNKABÉREK KIFIZETÉSE A FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁSRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNYEREJŰ RENDELETBEN

AZ ADÓSI VAGYON ÉRTÉKESÍTÉSE, ÁRVERÉS A vagyonértékesítéssel kapcsolatban a csődrendelet szintén igen szűkszavúan rendelkezett: a felszámolás menete szerint a felszámoló azt a jogszabályok keretei között értékesítette, a forgalomban elérhető legmagasabb áron. Az értékesítés módjára, határidejére és más vonatkozásaira nem tartalmazott szabályt a csődrendelet. A csődrendelet így nem írt elő nyilvánosságot, árverés vagy pályázat közzétételét, nem határozta meg a minimális licitet sem.

A FELSZÁMOLÁS BEFEJEZÉSE A felszámolási eljárás menetében a befejezéskor a felszámoló zárómérleget és vagyonfelosztási javaslatot készített. A bíróság az adósnak, a hitelezőknek és az eljárásban érdekelt más személyeknek kézbesítette a zárómérleget és a vagyonfelosztási tervezetet, valamint ezek megidézése mellett tárgyalást tűzött ki. A bíróság a felszámolás befejezéséről végzéssel döntött. Ebben határozott az adós, és annak leányvállalata, tröszt esetében pedig a tröszti vállalat megszüntetéséről is.

MUNKABÉR ÉS JÁRADÉK JELLEGŰ KÖVETELÉSEK KEZELÉSE A csődrendelet elsőbbséget élvező hitelezőknek minősítette a munkabér és járadék jellegű követelések, illetve a nem gazdasági tevékenységből származó követelések magánszemély hitelezőit. Ezen hitelezőkra az egyezségi tárgyalások során specális szabályok voltak alkalmazandók, sokkal lényegesebb azonban, hogy az állam felelt ezen követelésekért, vagyis a magánszemélyek követelései preferenciális kielégítésben részesültek

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek