AZ ADÓSI VAGYON ÉRTÉKESÍTÉSE, FELSZÁMOLÁSI ÁRVERÉS, ELŐVÁSÁRLÁSI JOGOK: A CSŐDRENDELET ÉS A CSŐDTÖRVÉNY ÖSSZEVETÉSE Az adósi vagyon felszámolási eljárás menete során történő értékesítésével kapcoslatban a csődrendelet egy mondatnyi rendelkezést tartalmazott, amely a forgalomban elérhető legmagasabb áron történő értékesítést írt elő a felszámoló számára. Ez a helyzet akár visszaélésekre is lehetőséget adhatott. A Csődtörvényben ez a szabály már a nyilvánosság követelményével egészült ki. A csődrendelet még nem, azonban a csődtörvény már több elővásárlási jogot is szabályozott: a hitelezők és a szövetkezeti tagok is elővásárlási jogot kaptak a csődtörvénytől. A csődtörvény sok évvel később módosult azzal, hogy a ma már természetesnek tűnő árveréssel és pályázattal meghatározta az értékesítés módját a felszámolási eljárás menete során, a legkisebb értékesítési árat, az értékesítés nyilvános meghirdetésének kötelezettségét.

ZÁLOGJOGOS KÖVETELÉSEK KEZELÉSE A zálogjogos követelések mind a csődrendelet, mind a Csődtörvény szerint különleges elbírálásban részesültek. Ennek indoka vélhetően általánosságban a forgalom biztonsága, de szerepet játszhat benne az is, hogy leginkább a pénzügyi intézmények biztosítják kihelyezett hiteleiket jelzálogjoggal, amennyiben ezek az adós fizetésképtelensége esetén nem biztosítják a hitelező követelésének megtérülését, úgy az veszélyeztetheti a pénzintézetek fizetőképességét is, ezen keresztülpedig a pénzügyi közvetítőrendszer működését. A csődrendelet szerint a zálogjogos követelések az utolsó előtti kielégítési kategóriába tartoztak, vagyis az "egyéb", a kielégítési sorrendben másképp nem nevesített követelések előtt, azonban csak minden más nevesített követelés kielégítése után nyerhettek kielégítést a zálogjogos hitelezők. A gyakorlatban ez a pozíció vélhetően nem juttatta érdemben követelésükhöz a záolgjogos hitelezőket, ezért a csődtörvény első szövegváltozata ehhez képest a zálogjogos követeléseket a sorrendben előrébb helyezte, azok a második helyen, közvetlenül a felszámolási költségeket követően nyertek kielégítést.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek