VAGYONFELOSZTÁS ÉS MUNKABÉREK TITKAI A CSŐDRENDELETBEN ÉS A CSŐDTÖRVÉNYBEN A csődvagyon, vagyis a felszámolási eljárás alá került adós vagyonának felosztása mindíg is a csődszabályozás fókuszában volt. Így volt ez a Csődrendelet és a Csődtörvény esetében is. Fontos azonban tudni, hogy az 5 évnyi időbeli különbség a két jogszabály között sok különbséget hordozott magában, hiszen gazdasági életünk és az ezt leképező joszabályaink sokat változtak ebben az időben. Szintén fontos kérdés a munkabérek védelme, hiszen ennek kifizetésétől függ a munkavállalók megélhetése.

A FELSZÁMOLÁS BEFEJEZÉSE AZ ADÓSI VAGYON FELOSZTÁSA A csődrendelet szerint a felszámolási eljárás tárgyalással zárult, arra a felszámoló mellett a hitelezőket és az eljárásban érdekelteket is meg kellett a bíróságnak idéznie.

MUNKABÉR ÉS JÁRADÉK JELLEGŰ KÖVETELÉSEK KEZELÉSE A munkabér, járadék és hasonló követelések, valamint a magánszemély nem gazdasági tevékenységből származó követelései mind a csődrendelet, mind a csődtörvény szerint preferenciális elbírálásban részesültek. A csődrendelet ezeket közvetlenül a felszámolási költségek után helyezte el, a zálogjogos követelések előre helyezését leszámítva ezt fenntartotta a csődtörvény is. A magánszemélyeket megillető követelésekkel kapcsolatban ingadozott a kötvényen alapuló követleések kielégítési helye. A csődrendelet eredeti szövege szerintezek a magánszemély más, nem gazdasági követeléseivel együttkerültek kielégítésre, később a kötvényen alapuló követelések átkerültek az "egyéb", kielégítéssel csak alig-alig kecsegtető kategóriájába. A csődtörvény fenntartotta a kötvényes követelések kivételkénti kéezelését, vagyis azok szintén az "egyéb" követelésekkel együtt nyerhettek kielégítést.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek