EGYSZERŰSÍTETT FELSZÁMOLÁS - VÉGELSZÁMOLÁS

AZ EGYSZERŰSÍTETT FELSZÁMOLÁS VÉGELSZÁMOLÁS SZABÁLYAI Az egyszerűsített felszámolás a csődrendeletben még elnevezésével ellentétben a fizetésképtelenség állapotában nem lévő cégek megszüntetési módja volt (jelenleg erre szolgál a végelszámolás), amelyben a bíróság szerepe érdemben nem volt nagyobb, mint a jelenlegi - rendeltetésében és főbb szabályaiban azonos - végelszámolási eljárásban. Az egyszerűsített felszámolás operatív lebonyolítója itt is a szervezet "tulajdonosai" által választott személy volt. Az eljárás azonban nem lehetett alkalmas a fizetésképtelenség esetén a "normál" felszámolás eljárás - nagyobb jogszabályi kontroll alatti - szabályainak megkerülésére, mivel fizetésképtelenségesetén a tulajdonosok által kijelölt felszámoló - a jelenlegi végelszámolónak felel meg leginkább - köteles volt a bíróságnak bejelenteni ezen helyzetet, s innentől kezdve a "normál" felszámolás medrében folyt tovább az eljárás (hasonlóan a jelnlegi végelszámolás szabályokhoz).

A csődtörvény gyökeresen szakított a csődrendelet koncepciójával, így az egyszerűsített felszámolás terminust megtartotta, azonban azt merőben más tartalommal töltötte fel. A korábbi egyszerűsített felszámolás szerinti eljárás immáron végelszámolás néven került szabályozásra, gerincében hasonló gondolatmenet mellett. A csődtörvény szerint az egyszerűsített felszámolás már az irathiányos, vagyis az olyan cégek megszüntetési eljárásává vált, amelyeknél a számviteli nyilvántartások, könyvvezetési hiányosságok miatt technikailag a felszámolói kötelezettségek teljesíthetetlenek, a processus pedig lebonyolíthatatlan volt, feltéve, hogy az adós vagyona feltehetően nem nyújtott elegendő fedezetet a felszámolás költségeire sem. A csődtörvény szerint az egyszerűsített felszámolás szabályaira történő áttérés a felszámoló kérelmére a bíróság döntése alapján volt lehetséges. Ennek eredményeként egyszerűsített felszámolás iránti kérelmet az adós képviseleét ellátó ügyvéd nem nyújthatott be, mivel ez nem az adós kérelmére meghozandó bírósági döntés.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek