A CSŐDRENDELET ÉS A CSŐDTÖRVÉNY SZABÁLYAINAK ÖSSZEHASONLÍTÁSA Ismereteink szerint a második világháború utáni, szocialista berendezkedésű gazdaság első fizetésképtelenségi jogszabálya egy nyolcvanas években keletkezett törvényerejű rendelet volt (a továbbiakban: csődrendelet). A rendelet alapvetően még a szocialista gazdálkodás viszonyai között került megalkotásra, de talán már a szabályozási tárgya is kevéssé volt az akkori viszonyok közé illeszthető, legalábbis részben már a piacgazdaságba történő átmenet jeleként is értelmezhető. A csődrendeletet felváltó csődtörvény már egyértelműen a piacgazdaság talaján állt, azonban magán viselte társadalmunk piacgazdasághoz való viszonyának alapvető sajátosságait, elsősorban azt, hogy a piacgazdaság működésével kapcsolatban gyakorlatilag semmilyen tapasztalattal rendelkezhetett a jogalkotó. Ennek igazságát mutatja a csődtörvény későbbi módosításainak gyakorisága is, amelyek a sok esetben elnagyolt, itt-ott akár a jogbiztonságot is veszélyeztető általános megfogalmazásaival akár visszaélésszerű joggyakorlásnak is utat engedhettek. Hasonló hatással járt a garanciális szabályok hiánya, vagy kevéssé kidolgozott, átgondolt jellege, amelyek egyes csoportok (hitelezők, potenciális vevők a csődvagyon vonatkozásában, az ezeket képviselő ügyvédek) jogainak érvényesülését lettek volna hivatottak biztosítani. A Csődtörvényről elmondható, hogy már jobban igyekezett tiszta, átlátható helyzetet teremteni a szabályokkal. Az azonban elmondható - figyelembe véve a Csődtörvény első és napjainkbani szövegét összehasonlítva, hogy átláthatósága, praktikussága és egyértelműsége viszonylagosnak tekinthető. Cikksorozatunkban a csődrendelet és a csődtörvény első hatályba lépett szövegét hasonlítjuk össze.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek