HA CÉGÉT FELSZÁMOLÁS FENYEGETI,
VAGY FELSZÁMOLÁS ALÁ KERÜLT


A felszámolással kapcsolatos felelősségi szabályok a napi üzletmenettel kapcsolatos szabályoktól, gondolkodásmódtól nagyban eltérnek. Tapasztalataink szerint ezek a csődjogi szabályok mélységében, teljességében nem ismertek az ügyvezetők számára. Nehéz is lenne, hiszen sok esetben a bírói gyakrlat is bizonytalan egy-egy kérdés megítélésében.

KÖNYVELŐI SEGÍTSÉG Sokan a könyvelőjük segítségét veszik igénybe a felszámolásra történő felkészülésben, azonban a könyvelők legfeljebb alapszintű jogi ismeretekkel rendelkeznek, amelynek aligha része a csődjogi bírósági joggyakorlat. Előfordult, hogy egy könyvelővel beszélgetve az büszkén mesélte az általa alklmazott megoldásokat, azonban elhülve hallgatta ezek jogi minősítését, mivel nem ismerte a vonatkozó bírósági joggyakorlatot.

A LÁTHATATLAN HATÁRVONAL Az a döntési szabadság, amely az ügyvezetőt megilleti a cég vagyonával kapcsolatban "békeidőben" a - pongyolán fogalmazva - felszámolás lehetőségének felmerülésével szertefoszlik. Ettől kezdve a magyar üzleti gyakorlatban elfogadott és sajnos gyakran előforduló ügyletek az ügyvezető, esetlegesen tulajdonos felelősségét megalapozó körülménnyé válhat.

EGY KISEBB HIBA A felszámolás során a hitelezők, a felszámoló elsősorban a cég könyelése alapján végzik az ügyvezető tevékenységének átvizsgálását. A cég könyvelője sok esetben nem megfelelően könyvel le egyes ügyleteket, amelyek később szintén az ügyvezető felelősségének alapját képezhetik.

MENTŐAKCIÓK Sok esetben fordul elő, hogy az ügyvezető-tulajdonos menteni próbálja a céget, s ennek érdekében tesz intézkedéseket, azonban vélekedésével ellentétben ezek az ügyletek is felelősség alapjául szolgálhatnak.

MIT TEGYÜNK? Indokolt a felszámolás felé sodródó cég esetében a lehető legkorábban csődjogi felelősségi szempontból jogi szakértővel átvizsgáltatni a cég működését, illetve az ügyvezető / tulajdonos által tervezett tranzakciókat csődjogi szempontból értékeltetni.

Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével '' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:

Hasonló témájú cikkeink:

  • Felszámolás 2015: leggyakoribb tévhitek >>>
  • Cég felszámolás és vagyonáthelyezés? >>>
  • Cég felszámolás - kft felszámolás: mikor és mikor nem megoldás a cégeladás? >>>


  • Kapcsolódó témájú cikkeink:

  • Offshore cégek: mire és hogyan használhatók? >>>
  • Csődeljárás 2013: Mostohából édesgyermek >>>
  • Céges házipénztár és hiánya >>>
  • Felhasználási feltételek