PÉNZÜGYI SZERVEZETEK FELSZÁMOLÁSI ELJÁRÁSÁNAK SZABÁLYAI A pénzügyi tevékenységet végző szervezetek fizetésképtelensége, a felszámolási eljárásuk lefolytatása különös szakértelmet igényel tekintettel azok speciális számvitelére, jellemzően nagyobb méretükre, illetve a pénzügyi rendszerben elfoglalt társadalmi-gazdasági jelentőségük miatt. A magyar jogrendszerben ezért a pénzügyi szervezetek (ideértve hitelintézetek, pénzügyi vállalkozások, biztosítók felszámolása, stb.) az általánostól eltérő szabályozást kaptak. Ezen szabályok fontosságát mutatja egyrészt az is, hogy a magánszemélyek nagy része valamilyen pénzügyi szervezet fizetésképtelenségével kapcsolatban találkozik a felszámolási eljárással.

PÉNZÜGYI SZERVEZETEK FELSZÁMOLÁSÁNAK SPECIALITÁSAI A biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvény a biztosító szervezetek felszámolása vonatkozásában elsősorban a felügyelet által kérelmezett felszámolási eljárás lefolytatása iránti kérelem szabályait rögzíti, a biztosítási szerződések sorsát rendezi és speciális kielégítési sorrendet állít fel a biztosítási szerződésekből eredő követelések tekintetében. A speciális szabályok megfogalmazásán és néhány csődtörvénybeli rendelkezés alkamzhatóságának kizárásán túlmenően a biztosító részvénytársaságok és szövetkezetek felszámolására a csődtörvény szabályait, míg a kölcsönös biztosító egyesületek esetében az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény (a továbbiakban: Civil Törvény) szabályait rendeli alkalmazni.


További cikkek biztosító egyesület felszámolása témában:

Értelmezési problémák a biztosító egyesület felszámolása körül >>>
Egyesület felszámolás: csődtörvényi rendezés >>>
Biztosító egyesület felszámolásának részletszabályai >>>

További cikkek felszámolás témában:

Felszámolás: Hét fő tévhit >>>
Cikk elküldése e-mailben


Az alábbi elektronikus formanyomtatvány kitöltésével 'Felszámolás' című cikkünket elküldheti ismerőse vagy saját e-mail címére.
Amennyiben cikkünket saját e-mail címére kívánja elküldeni, úgy kérjük töltse ki a 'Saját nevem' és a 'Saját e-mail címem' mezőket.
Amennyiben ismerősének is el kívánja küldeni a cikket, úgy töltse ki a 'Címzett neve' és a 'Címzett e-mail címe' rovatokat.

Saját nevem

Saját e-mail címemCímzett neve

Címzett e-mail címe:Üzenet:Felhasználási feltételek